Tafelvoetbal is ook oorlog

Kun je vissticks, een oranje auto en tafelvoetbal op enigszins coherente en logische wijze aan elkaar schrijven in een blog? Ik denk van wel, en ik ga proberen dat hier te bewijzen.

Voetbal is de belangrijkste bijzaak die er is, wordt vaak gezegd. De komende weken gaan wij Nederlanders aan elkaar en aan de rest van de wereld tonen hoezeer dat voor ons geldt.

Uren kunnen we erover praten, en dan toch vooral de mannen. Het is de enige bijzaak waar tv-programma’s over worden gemaakt die vooruitkijken op een evenement, vervolgens live verslag doen en daarna tot in den treure analyseren wat zich heeft afgespeeld op de voetbalmat. Dat kan zeer amusant zijn, als humoristische voetbalkenners zich aan die analyses wagen. Zelfs ik, als vrouw, kijk mee als Van der Gijp op tv zijn zegje doet.

Voor voetbal hebben we veel over, zo blijkt in een deze week verschenen boek over Voetbalmoeders; de moeders van bekende Nederlandse profvoetballers. Het verhaal van moeder De Jong (van Nigel) trof me het meest. Tot de dag van vandaag is het lievelingsgerecht van miljonair  Nigel een simpel bordje vissticks. Waarom? Zijn alleenstaande moeder had zo weinig geld dat ze haar kinderen geen vlees voor kon zetten. Maar Nigel moest als veelbelovend talentje toch gezonde dingen binnenkrijgen, dus koos ze voor vissticks. Tien vissticks voor een gulden  destijds, en dan had haar zoon toch een bord vol. Een mooi voorbeeld van wat een Nederlands gezin overheeft voor de ambities van een voetbalzoon.

Dat waren de vissticks en moeder De Jong, nu over naar de oranje auto. De opofferingen van de voetbalmoeders  (altijd maar naar de training rijden, kilo’s vuil wasgoed, ieder weekeind langs de lijn) behoren tot dezelfde categorie als de bezieling die de doorsnee voetbalfan overvalt wanneer het Nederlands elftal moet spelen. We schamen ons nergens voor. Al ruim voor Koninginnedag lagen zelfs de sjiekste winkels vol met allerhande oranje prullaria. Die meteen – handig – kan worden ingezet bij het EK.

Bij david zijn we net gewone mensen; wij doen lekker mee. Zo kwam stagiair Ruud aanrijden in een totaal gepimpte oranje-auto. Waarmee hij zich zelfs zonder gène op de openbare weg waagt. Nu al, weken voordat de Nederlandse voetballers hebben laten zien dat ze hun royale salaris waard zijn. Maar je bent gek van het spelletje of je bent het niet.

En zo kom ik bij de piéce de rèsistance; het Brabants Bureau Toernooi 2012 (BBT) Aan Tafel. Georganiseerd door ons eigen david, omdat mijn collega’s vorig jaar de onnoemelijke eer te beurt viel met de eerste prijs te gaan strijken. Wat voor het reguliere voetbal geldt, geldt net zo zeer of misschien nog wel meer voor het tafelvoetbal. Tafelvoetbal is een reuze gewichtige bijzaak.

Bij mijn allereerste bezoek aan david kon ik er niet omheen; de tafelvoetbaltafel neemt een prominente plaats in op de werkvloer. Na een ochtend of een middag hard werken aan mooie reclamecampagnes en communicatie-uitingen, kan het zomaar ineens gebeuren dat vier mannen als bij toverslag tegelijk opspringen om met een verbeten trek op hun gezicht plaats te nemen rond de tafel.

Tafelvoetbal is ook oorlog, net als de grote broer. Een klein grapje is nog wel toegestaan, maar niet al te veel, merkte ik al snel. En vrouwen aan de tafel is al net zo iets als vrouwen op het veld; je kunt het niet verbieden maar eigenlijk is het geen gezicht.

Vrouwen aan tafel is net zoiets als vrouwen op het veld; geen gezicht

Gelukkig ben ik wel welkom als supporter, op vrijdag 8 juni in het stadion van FC Oss. En we zoeken ook nog steeds teams (twee of drie spelers) van reclame- en communicatiebureaus waartegen de david-mannen hun titel kunnen verdedigen.  Op www.brabantsbureautoernooi.nl staat alle informatie.

Als je wilt, mag je helemaal in het oranje komen. In een oranje auto. En op speciaal verzoek serveer ik vanaf de tribune borden met vissticks. En daarmee is het cirkeltje rond.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s