Internal branding – over hoe je soms even samen terug moet naar de oorsprong

Terug naar de oorsprong

Het credo ‘doen wat nodig is om te komen tot goed werk’ van david is gebaat bij een lange termijn relatie met opdrachtgevers. Deze relatie biedt ons de noodzakelijke ruimte en mate van samenwerking die nodig is om te komen tot goed werk. Bovendien geeft een dergelijke relatie een communicatiestrategie de tijd en ruimte die nodig is om zich succesvol te kunnen ontwikkelen.

Natuurlijk maken we bij david ook mooie, creatieve middelen die effectief zijn. Maar wel zoveel mogelijk vanuit het merk van de opdrachtgever. En soms heeft dat merk sturing nodig. Dan kan het zijn dat je even terug moet naar de oorsprong.

Maar wat er al in zit hoeft niet per se altijd naar de oppervlakte te drijven. Vaak gaat daar een gedegen zoektocht aan vooraf.

De waarden van bedrijven en organisaties zijn aan het verschuiven. Het wordt steeds belangrijker om te vertellen wie je bent in plaats van wat je doet en hoe goed je daarin bent. Kennis over jezelf die je eigenlijk zo op tafel moet kunnen leggen. Voor veel bedrijven en organisaties is de eigen identiteit (het verhaal van…) echter alles behalve gesneden koek.

Steeds meer bedrijven en organisaties zien daarom het belang in van internal branding. david ondersteunt regelmatig bedrijven en organisaties bij het vinden en verankeren van hun  gedachtegoed: het DNA als het ware. Het vormt het kompas waarop je moet kunnen varen tijdens en na de onvermijdelijke veranderingen die een bedrijf op het pad komen. Dat DNA zelf kan je niet veranderen, maar je kan het wel actualiseren en aanpassen aan de tijd.

Het gaat verkeerd als je anders wilt zijn dan je bent. Of zoals Niels Willems op Molblog schrijft: een Apple moet geen peer willen zijn. En word je wel een peer, dan ontken je wie je bent en vaar je zonder kompas. De markt anno 2011 prikt nergens zo snel doorheen als door een ongefundeerd verhaal, een generiek omhulsel dat welbeschouwd niets vertelt.

Geholpen door een crisis veroorzaakt door gebrek aan transparantie, zal integriteit de komende decennia leidend zijn.

Volgens Willems moet je de eigenschappen die je uit je DNA afleidt maximaliseren. Ze geven je een eigenheid die uniek is en dus onderscheidend. Communiceer dat aan de buitenwereld en bewijs het vervolgens.

Een communicatietechniek die de laatste jaren veelvuldig wordt toegepast is storytelling. Dat is een logische ontwikkeling. Integriteit en het menselijke verhaal van het bedrijf zijn in de (in- en externe) communicatie en in de geloofwaardigheid van dat bedrijf anno 2011 van onschatbare waarde.

Met storytelling draag je deze eigenschappen uit en deel je ze met de markt vanuit een menselijk oogpunt en dat van het bedrijf. Je vertelt niet meer waar je overal goed in bent, maar waarom je zo goed bent.

Daarmee draag je internal branding uit en wordt het een traject dat elke medewerker in elke geleding van de organisatie of bedrijf aangaat. Het verhaal moet voor iedereen in het bedrijf herkenbaar zijn en comfortabel voelen. Is dat het geval, dan zal je verhaal gaan binden. Tussen medewerkers onderling en met de markt en jouw merk, product of dienst. Pas dan heb je intern waargemaakt wat je extern belooft.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s